Korte handleiding bij Discourse Discussieforum

De kennisbank van de communities hebben we ondergebracht op Gitbook. Deze handleiding biedt uitleg over het Discussieforum van data.overheid.nl en de communities.

De kennisbank van de data.overheid.nl communities hebben we ondergebracht op Gitbook. Hierop publiceren we relevante informatie en documentatie ter ondersteuning van de communities op data.overheid.nl. Zo hebben we hier ook deze handleiding geplaatst van het Discussieforum van data.overheid.nl. Deze maakt gebruik van het open source programma Discourse.

Op de communities zijn thema's en onderwerpen specifiek voor Onderwijs en Mobiliteit benoemd. Regel op de community is dat elk thema of onderwerp een verantwoordelijke moderator heeft.

De opbouw en onderwerpen op het forum volgen de thema en onderwerpenlijsten:

Aanmelden en rechten

Om op de Discourse, het discussieforum van data.overheid.nl en de communities, te komen ga je naar https://forum.datacommunities.nl/. Hier kun je je registreren voor een account zodat je berichten kan plaatsen of op berichten kan reageren. Als je je al hebt geregistreerd kun je je hier ook aanmelden om toegang te krijgen.

Discourse werkt met verschillende toegangsniveau's voor gebruikers. Je kunt aan andere leden van het discussieforum vragen om je een hoger niveau te maken. De beste manier om een hoger niveau te bereiken is om actief te reageren en posten op Discourse; elke interactie levert je "karmapunten" op die bijdragen aan je waardering op het Discussieforum.

Instellingen

Je kunt je accountgegevens en instellingen bekijken door rechtsboven op je initiaal te klikken en vervolgens op je gebruikersnaam. Onder Voorkeuren kun je je gebruikersnaam en wachtwoord wijzigen. Bij Activiteit vind je al je geplaatste topics en reacties terug. Ook kun je hier instellen of je meldingen wilt ontvangen, en anderen uitnodigen voor de Discourse.

Overzicht Discussieforum

Bovenaan de startpagina vind je onderstaande uitleg over het Discussieforum:

Welkom op het discussieforum van data.overheid.nl, als onderdeel van de data community pilot. Of je nu een data aanbieder bent, of als (her)gebruiker juist op zoek bent naar data van de overheid. Deze data community is dé plek voor het gesprek over overheidsdata.

Stel hier vragen over het gebruik van data, deel een idee voor een leuke toepassing, vraag om feedback en attendeer elkaar op inspirerende voorbeelden en data evenementen.

Meer weten? Een overzicht van de data communities vind je op data.overheid.nl: https://data.overheid.nl/community/

Op de homepagina kun je alle categorieën zien, deze sorteren op nieuwste of top berichten, en aan de rechterkant zie je wat de nieuwste berichten op de Discourse zijn.

Maak een nieuw topic aan door op de homepage op de grijze knop “nieuw topic” te klikken. Vergeet hierbij niet een categorie toe te voegen zodat je topic makkelijk vindbaar is. Je kunt vanuit ieder onderdeel op het forum een nieuw topic aanmaken.

Aanwijzingen voor het gebruik van het forum

  • Probeer zo volledig mogelijk te zijn in je vraag/verzoek/bericht. Zo kunnen anderen je helpen of gericht reageren op je topic.

  • Zet je onderwerp in de juiste categorie. Kijk altijd voordat je iets plaatst of er misschien al iets over hetzelfde onderwerp geplaatst is. Hier kun je dan op reageren in plaats van een nieuwe topic maken.

  • Post niet hetzelfde topic/vraag in meerdere categorieën.

  • Gebruik de Vind ik leuk-knop (het hartje) bij een topic om aan te geven dat je het ergens mee eens bent.

Last updated