Release 5.1 - 2020

Informatie over de releases van het data.overheid.nl portaal.

5.1 - 26 mei 2020

Release 5.1

De release 5.1 van data.overheid.nl (codenaam Zeeleeuwtje) is inmiddels geïnstalleerd op onze omgeving. De release is geïnstalleerd op de nieuwe server omgeving voor die in release 5.0 in gebruik is genomen.

Nieuwe functionaliteiten in release 5.1

In deze release zijn de volgende punten meegenomen:

  • Previews beschikbaar bij datasets met een CSV formaat

  • Basisregistraties zichtbaar op data.overheid.nl

  • Community, nieuws en support pagina's doorzoekbaar in het portaal

  • Zoeken in communities

  • Kleine verbeteringen voor data-eigenaren bij het beheren van datasets

  • Kleine verbeteringen bij tonen van een dataset

Previews beschikbaar bij datasets met een CSV formaat

Waarom tonen we previews bij een dataset?

Een preview biedt de gelegenheid om eenvoudig in een dataset te zoeken, zonder dat je de data direct naar je toe haalt. Wij hebben signalen ontvangen dat het prettig is voor hergebruikers om te weten wat er in een dataset zit, zonder direct de data te hoeven downloaden. Met behulp van een preview bieden we deze mogelijkheid.

Vooralsnog tonen we een preview alleen bij datasets met een CSV formaat waar we een directe link van hebben. De komende periode horen we graag verbeterpunten, zodat we onze dienstverlening optimaal kunnen maken.

Basisregistraties zichtbaar op data.overheid.nl

Basisregistraties op data.overheid.nl

Een overzicht van de meeste essentiële datasets van Nederland, de Basisregistraties. De informatie over de datasets is verspreid over verschillende sites. Op data.overheid.nl brengen we deze informatie nu zoveel mogelijk bij elkaar. Alle basisregistraties zijn hier te vinden.

Community, nieuws en support pagina's doorzoekbaar in het portaal

Waarom integraal zoeken?

Data.overheid.nl bevat steeds meer aanvullende informatie naast datasets. Gebruikers zoeken vaak eerst naar dataverzoeken van andere gebruikers, handige groepen, toepassingen en pas later naar een specifieke datasets. Integraal zoeken biedt de gebruiker de mogelijkheid om met één zoekopdracht alle relevante content op data.overheid.nl te vinden.

In de release 5.0 is een start gemaakt met het integraal zoeken. In deze release is het integraal doorzoeken aangevuld met de community, nieuws en support pagina's.

Zoeken in communities

Er zaten wat bugs in het zoeken naar data in de communities. Met de release 5.1 hebben we deze bugs verholpen. Hierdoor wordt het gemakkelijker om te zoeken naar datasets bij de communities. Meer informatie over de communities op data.overheid.nl is hier te vinden.

Kleine verbeteringen voor data-eigenaren bij het beheren van datasets

We streven ernaar het voor data-eigenaren zo eenvoudig mogelijk maken om datasets te publiceren op data.overheid.nl. In het kader hiervan zijn er kleine verbeteringen aangebracht in de beheerpagina's van data-eigenaren.

Kleine verbeteringen bij tonen van een dataset

De bestemmingspagina van een dataset was na de release 5.0 niet meer zichtbaar bij een dataset. Dit hebben we in ere hersteld.

Last updated