API's met de data van data.overheid.nl

De metadata die data.overheid.nl verzamelt in de vorm van datasets, dataverzoeken e.a. is natuurlijk ook te downloaden en herbruikbaar. Hier vind je informatie over gebruik van de API's.

Data.overheid.nl heeft twee soorten API's om informatie te downloaden en hergebruik:

  • de dataset API voor informatie over datasets en databronnen die conform de DCAT standaard informatie oplevert;

  • de content API voor de informatie van dataverzoeken, toepassingen, organisaties en meer soorten content op data.overheid.nl. Deze content is niet conform een standaard vormgegeven; de API is voor alle data wel gestandaardiseerd in een standaard JSON-query-url.

Datasets API

De API voor datasets (publiceren en raadplegen) is beschreven op de volgende pagina: https://data.overheid.nl/ondersteuning/data-publiceren/api

Content API

API voor content in data.overheid.nl

  • Dataverzoeken

  • Toepassingen

  • Organisaties

  • ....

Dataverzoeken

Dataverzoeken zijn te vinden op: https://data.overheid.nl/community/dataverzoeken. Dit is de pagina waarop de dataverzoeken kunnen worden geraadpleegd door bezoekers van de site.

Dezelfde informatie is via de JSON-query op te vragen. De query voor de API lijkt op engelstalige content-url: https://data.overheid.nl/json/community/datarequests. Deze query levert alle dataverzoeken in JSON formaat.

Door een argument toe te voegen aan de URL kan een specifieke subset van de dataverzoeken worden opgevraagd. Voorbeelden:

Nog toe te voegen in functionaliteit: opvragen van een specifiek object

Deze informatie is ook opgenomen als dataset in data.overheid.nl. De dataset: https://data-acc.overheid.nl/dataset/dataverzoeken-data-overheid-nl.