Korte handleiding bij Discourse

Lees hier de algemene handleiding voor het data.overheid.nl Discussieforum: https://docs.datacommunities.nl/data-overheid-nl-documentatie/releases/korte-handleiding-bij-discourse-discussieforum

De kennisbank van de Onderwijsdata community hebben we ondergebracht op Gitbook. Hierop publiceren we relevante informatie en documentatie ter ondersteuning van de Onderwijsdata community op data.overheid.nl. Zo hebben we hier ook deze handleiding geplaatst van het Discussieforum van de community. Deze maakt gebruik van het open source programma Discourse.

Op de community zijn thema’s en onderwerpen specifiek voor Onderwijs benoemd. Regel op de community is dat elk thema of onderwerp een verantwoordelijker moderator heeft.

De opbouw en onderwerpen op het forum volgen de thema en onderwerpenlijst: https://docs.datacommunities.nl/onderwijsdata/themas-en-onderwerpen/thema-en-onderwerpenlijst

Aanmelden en rechten

Om op de Onderwijsdata Discourse, het discussieforum van de community, te komen ga je naar https://onderwijs.datacommunities.nl/. Hier kun je je registreren voor een account zodat je berichten kan plaatsen of op berichten kan reageren. Als je je al hebt geregistreerd kun je je hier ook aanmelden om toegang te krijgen.

Discourse werkt met verschillende toegangsniveau's voor gebruikers. Je kunt aan andere leden van het discussieforum vragen om je een hoger niveau te maken. De beste manier om een hoger niveau te bereiken is om actief te reageren en posten op Discourse; elke interactie levert je "karmapunten" die bijdragen aan je waardering op de community.

Instellingen

Je kunt je account gegevens en instellingen te bekijken door rechtsboven op je initiaal te klikken en vervolgens op je gebruikersnaam. Onder Voorkeuren kun je je gebruikersnaam en wachtwoord wijzigen. Bij Activiteit vind je al je geplaatste topics en reacties terug. Ook kun je hier instellen of je meldingen wilt ontvangen en anderen uitnodigen voor de Discourse.

Overzicht discussieforum

Bovenaan de startpagina vind je onderstaande uitleg over de community

De onderwijsdata community is een pilot van data.overheid.nl, het ministerie van BZK en meer dan 15 organisaties in het onderwijsdomein in Nederland. Je bent nu op het discussieforum van de community. Stel hier vragen over het gebruik van data in het onderwijsdomein. Of post een idee voor een toepassing voor onderwijs waar je feedback op wilt hebben. Je vindt hier de aanbieders en hergebruikers van onderwijsdata bij elkaar die graag reageren op jouw vragen en verzoeken over onderwijsdata.

Op de homepagina kun je alle categorieën zien, deze sorteren op nieuwste of top berichten, en aan de rechterkant zien wat de nieuwste berichten op de Discourse zijn.

Maak een nieuw topic aan door op de homepage op de grijze knop “nieuw topic” te klikken. Vergeet hierbij niet een categorie toe te voegen zodat je topic makkelijk vindbaar is.

Aanwijzingen bij het gebruik van het forum

  • Probeer zo volledig mogelijk te zijn in je vraag/verzoek/bericht. Zo kunnen anderen je helpen of gericht reageren op je topic.

  • Zet je onderwerp in de juiste categorie. Kijk altijd voordat je iets plaatst of er misschien al iets over hetzelfde onderwerp geplaatst is. Hier kun je dan op reageren in plaats van een nieuwe topic maken.

  • Post niet hetzelfde topic/vraag in meerdere categorieën.

  • Gebruik de Vind ik leuk-knop (het hartje) bij een topic om aan te geven dat je het ergens mee eens bent.

Last updated